mandag 1. februar 2010

Vikingskipshuset

Vikingskipsmuseet ble tegnet av Arnstein Arneberg, og bygget i 1932. Selve bygget ligner en kirke, og mange turister som kommer dit tror at dette var museets opprinnelige funksjon. Det kan virke noe anakronistisk å huse vikingskipene i et kirkeaktig bygg, men det ligger mange tanker bak avgjørelsen.

De tre vikingskipene var alle gravmonumenter. Båt- og skipsgraver var vanlige langs nordsjøkysten i både ynger jernalder og vikingtiden. Vikingskipshuset er altså tenkt som et slags mausoleum, bygd i respekt for de gravene som ble forstyrret da skipene ble utgravd. Skjelettrestene ble i første omgang gravd ned igjen, men er nå tatt opp igjen, og er også plassert i Vikingskipshuset. De vil ikke bli gravd ned igjen, siden det viste seg at man ikke hadde sikret restene godt nok forrige gang.

En annen grunn til at bygget er kirkeformet, er fordi man regnet vikingene som ansvarlige for å ha brakt kristendommen til Norge, ved den økede kontakten med Europa. Jeg er usikker på hva dagens forskere mener om akkurat dette spørsmålet. Tidligere har man sannsynligvis lagt for stor vekt på Norges isolasjon fram til 793, men ut i fra nyere gravfunn vet vi at Norge hadde stor kontakt med kontinentet allerede fra romertiden. Altså må vi regne med at nordmenn kjente til kristendommen lenge før vikingtiden, selv om tilløpet av kristne treller i løpet av vikingtiden kan ha ført til økt spredning av den nye religionen.

1 kommentar:

  1. Denne bloggen må jeg følge med på, du skriver om ting som er interessante - og du skriver bra.

    :-)

    SvarSlett