torsdag 4. februar 2010

Ikke kødd med nasjonalskatten vår!

I disse dager diskuteres det for fullt om vikingskipene skal flyttes fra Bygdøy til Bjørvika, eller ikke. Imidlertid er det en viktig ting som de fleste debattantene overser: Hvis ikke samlingen på Bygdøy tåler å flyttes, så er det heller ikke snakk om å flytte den. En rapport utført av SafeTec i 2002 slår fast at 25 %, dvs. en hel fjerdedel av samlingen, kan bli ødelagt ved flytting til Bjørvika. Samme rapport mener at skipene selv kan flyttes, men rapporten har ikke tatt stilling til at Osebergskipet er satt sammen av over 2000 biter, og at det å utelukkende undersøke styrken på treverket, ikke sier noe om selve skipet vil overleve overfarten til Bjørvika. Et museum har tre oppgaver: formidling, forvaltning og forskning. Skal hensynet til formidling veie så tungt at man ødelegger det man i utgangspunktet skal formidle?

Det som har manglet helt i debatten hittil, er en grundig utredning om hvorvidt det vil være mulig å gjøre Vikingskipshuset bedre egnet til å ta vare på skipene også i fremtiden. Hva kan gjøres for å forbedre inneklimaet i bygget? Hvordan kan man beskytte skipene bedre? Hvordan kan man forbedre formidlingssituasjonen i bygget slik det er nå?

Jeg er verken konservator eller ingeniør. Jeg kan ikke si noe om hvordan bygget kan forandres slik at samlingen vil få bedre forhold. Men jeg kan si noe om hvordan formidlingssituasjonen kan forbedres. Først og fremst burde man lage audioguider. Dette vil for det første gjøre at guiding blir museets eget ansvar, ikke Oslo-guidenes. Det vil også gjøre at lydnivået i bygget blir noe forbedret. I tillegg burde man bygge et eget vikingsenter ved siden av Vikingskipshuset. KHM har nok vikingartefakter for to museer. Man burde også i større grad knytte levende historie-grupper opp mot museet, og la disse stå for deler av formidlingen. Det har vært sagt at et nybygg rett ved museet vil skape vibrasjoner i grunnen, og derved skade gjenstandene. Imidlertid kan man vel neppe hevde at det vil være noe særlig bedre å måtte rive deler av museet for å få skipene ut av bygningen.

Det at Folkemuseet og vikingskipene er naboer, gavner begge museene, både fordi det trekker folk dit, og fordi de som kommer fordeles på to museer. Å flytte skipene vil heller ikke minke trafikken ut dit, Folkemuseet kan man tross alt ikke flytte på. De andre museene på Bygdøy har også interesse av at vikingskipene blir værende. Hvis de flyttes, vil det bryte opp museumsfellesskapet på Bygdøy, ødelegge det fokuset på norsk sjøfartshistorie som man har der nå, og om mulig ødelegge en fjerdedel av en unik samling artefakter. Dette tatt i betraktning, burde ikke avgjørelsen om vikingskipene bør flyttes eller ikke, være så veldig vanskelig å ta…

1 kommentar:

  1. Takk til Syhel som tipsa meg om bloggen din - ho hadde rett i at eg kom til å like han :)

    SvarSlett