fredag 29. januar 2010

"if it ain't broke, don't fix it"

Hvis noe virker, hvorfor reparere det? Det har vært mange diskusjoner om eventuell flytting av vikingskipene til Bjørvika. Men jeg vil gjerne snu litt på flisa. Hvorfor er det så viktig å flytte Historisk museum? Museet der det ligger i dag har en flott plassering, like ved Slottet og Nasjonalgalleriet. Det ligger i en vakker gammel bygning, bygd på den tiden da et monumentalbygg faktisk var et monumentalbygg, og ikke i den nye arkitekturstilen: ”må være så fordømt nyskapende hele tiden at man ikke kan bygge vakre bygninger lenger”. (Operaen er riktignok iøynefallende, men pen? Overhodet ikke!)

Er det for liten plass på museet? Ikke for utstillingene. Det er begrenset hvor mye informasjon en person kan ta inn over seg på en gang. Derfor er det en fordel at museet ikke er større enn det er i dag. Hvis man ønsker å vise frem flere gjenstander, ville det vært bedre å ha færre faste utstillinger, og skifte ut vandreutstillingene oftere. Og siden det allerede er bygd et nytt magasin på Økern, ser jeg ikke at det skal være for lite plass for gjenstandene som er der nå. Jeg kan se at det kan være et problem med å ha plass til forskning i bygningen slik det er i dag, men det samme problemet gjelder strengt tatt hele UiO.

Selvfølgelig har bygningen de samme problemene man har med alle gamle hus, men en grundig oppgradering av klimaanlegg og annet nødvendig utstyr, kan umulig bli like dyrt som å bygge et helt nytt museum i Bjørvika. I tillegg er det viktig å tenke over hva man gjør med eventuelle rester fra middelalderen og tidligere, som vil bli ødelagt ved nybygging i Bjørvika, særlig siden mange beboere i området forlanger at nye bygg ikke skal være for høye, og dermed ødelegge utsikten. Altså vil mye av museet måtte bygges under bakken. Skal man ødelegge kulturminner for å ta vare på kulturminner?

mandag 25. januar 2010

Å blogge eller ikke blogge, det er spørsmålet.

Hvorfor blogge?

Alle gjør det, og andelen blogger som faktisk blir lest er forsvinnende liten. Har jeg virkelig noe å si som er så interessant at andre vil lese det jeg skriver? Jeg må innrømme at jeg synes mange blogger er uinteressante, eller har lav kvalitet. Nå har ikke jeg så stor tiltro til mine egne evner at jeg tror jeg vil skille meg ut positivt i denne sammenhengen. På den andre siden: jeg har behov for å uttrykke ting. Jeg trenger å skrive for noe som ikke er den digitale skrivebordsskuffen, og legge ut ting på et sted hvor det i hvert fall er en ørliten mulighet for at de blir lest.

Dette vil ikke være en blogg som handler om hva jeg gjør til daglig. Jeg ser ingen grunn til å skrive om når jeg dusjer, hva jeg har spist eller hva jeg har på meg. Jeg ønsker imidlertid å skrive om ting som opptar meg, for eksempel i forbindelse med studier, bøker jeg leser, musikk jeg hører på, diskusjoner i media, og lignende.